Vallonok vizitje Fejérben

2011. szeptember 08.

Székesfehérvár – Komolyan érdeklődnek a magyar gazdasági kapcsolatok, az export és importlehetőségek iránt a vallon vállalkozások. A belgák főleg a gép-, az egészség- és gyógyszeripar, a környezetvédelem, az űrkutatás és repülőgyártás, a logisztika és az élemiszeripar területén keresnek kapcsolatot.

Erről szerdán a Gazdaság Házába látogató Ránky Edit attasé, a Belga Nagykövetség Vallónia és a Brüsszel-Fővárosi régió   gazdasági és kereskedelmi ügyeinek képviselője, tájékoztatta a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) vezetőségét.
Az út során – a gazdasági önkormányzatnál bemutatták a megye gazdaságát, ipari parkjait, klasztereit – a Macher Kft-nél is látogatást tett.

Ránky Edit (feketében) a Sóstó Ipari Parkban lévő Macher Kft-nél (Fotó: Nagy Norbert)

Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke kiemelte: Székesfehérváron és Fejér megyében véget ért az az időszak, amikor az olcsó, főleg bérmunkára építő fejlesztés dominált, ezért  a kamara is átalakította stratégiáját, és a magas hozzáadott értékű folyamatok,  a megújuló energiához kapcsolódó  ipar mellett teszi le voksát. A Kárpát-Medence hídfőállás lehetne Európa és   távol-Kelet között,  s ha nem lett volna Trianon, talán ma Budapest lenne a mai Brüsszel.
Vallónia kiemelt erőssége a logisztika – hangsúlyozta Ránky Edit attasé asszony. Magyarország Belgium   külkereskedelmi partnerei között  a 29. helyen áll, de a kölcsönös előnyök mentén  a mainál sokkal élénkebb együttműködésre is lehetőség lenne. Vallónia, mint Belgium egyik régiója a három közül (Flandria és Brüsszel mellett), főleg a gép-, az egészség- és gyógyszeripar, a környezetvédelem, az űrkutatás és repülőgyártás, a logisztika, a mezőgazdaság  és az élemiszeripar területén keresnek kapcsolatokat, de különösen érdeklődnek az új környezetkímélő anyagok kutatása és integrálása iránt is –  tette hozzá. Náluk rendkívül fejlett  a klaszter-rendszer és az ottani cégek akár  a direkt kapcsolatok kiépítésére is nyitottak –  hangzott el.
A földrajzi határoktól független régiós szerveződésben élő belgáktól, azaz flamandoktól és vallonoktól a magyar autonómiatörekvésekben is hasznosítható információkat és gyakorlatot is megismerhetünk – fogalmazott Radetzky Jenő.
Az attasé asszonyt  a helyi klaszterekről Kigyóssy Gábor,  a regionális fejlesztési ügynökség vezető tervezője, az ipari parkokról pedig Tóth Ferenc, a főleg magyar kis- és középvállalkozásoknak helyet biztosító Alba Ipari Zóna ügyvezetője tájékoztatta.
A küldöttség délután    ellátogatott a nemrég repülőipari mipősítést szerző és alvállalkozóként német cégeknek szállító Macher Kft-hez is. A kis cég számára, amely nemrég fejezte be a ma ismert egyik legszigorúbb, ASEN 9100 jelű repülőipari szabvány bevezetését, komoly lehetőségeket jelenthet a flamand érdeklődés – hangzott el.

Szólj hozzá

You must be Bejelentkezve hogy hozzá tudjál szólni.