Újabb KÉPES összefogás

2016. március 30.

2013-ban hívták életre helyi cégek és Székesfehérvár Önkormányzata a KÉPES Programot, ami azóta is sikeresen működik. A példaértékű összefogás célkitűzéseként 2016-ban elkezdődik a városi fenntartásban lévő bölcsődék felújítása. Elsőként Fehérvár egyik legnagyobb, több mint száz gyermeket ellátó bölcsődéje újul meg a Szeder utcában.

A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a vállalati szféra és az önkormányzat összefogásában olyan megoldásra váró feladatok valósuljanak meg, melyek maradandó értéket teremtenek a helyi közösség számára.

A program új irányvonaláról és egyben a 2016-os év konkrét céljairól sajtótájékoztató keretében számoltak be a program résztvevői. A város életében először indul bölcsődei program, melynek konkrét célja a székesfehérvári, önkormányzati fenntartásban lévő bölcsődék szükség szerinti felújítása. A város ezen intézményeiben több olyan munka is esedékes, mely felújítások idáig nem kerülhettek kivitelezésre – a program résztvevői ezen felújítások megvalósítását, a bölcsődei környezet komfortosabbá és élhetőbbé tételét tűzték ki most célul. Ilyen célra 2020-ig nem várható Európai Uniós pályázati kiírás megjelenése.

2016-ban a Szeder utcai 7. számú bölcsőde (108 férőhelyes bölcsőde 8 csoporttal) újul és szépül meg, ahol a programban résztvevő cégeknek és az Önkormányzatnak köszönhetően egy közel 40.000.000 forintos beruházás valósul meg. A felújítás többek között érinti a bölcsőde udvarának akadálymentesítését, a sok helyen üveggel szennyezett talaj teljes cseréjét és a befüvesítését, a kiszáradt, beteg növények, fatuskók és balesetveszélyes aknák, betonelemek eltávolítását, illetve szárazságtűrő, egészséges növények telepítését. Kicserélik továbbá az udvari játékokat, az elavult nyílászárókat, kiépítenek egy motorozó-pályát, és felújítják a teraszárnyékoló rendszer felújítását és az elavult nyílászárók cseréjét.

„Büszkék vagyunk rá, hogy nemcsak életre hívtuk a KÉPES programot, hanem immár több esztendeje példaértékűen, sikeresen működik ez a kezdeményezés Székesfehérváron. A csatlakozó cégek számára fontos, hogy az általuk teremtett munkahelyeken és a befizetett helyi adón túl is részesei legyenek a város életének, és támogassák a fehérvári gyermekek mindennapjainak komfortosabbá tételét. Önkormányzatunk örömmel vállal ebben partnerséget – így tényleg egyedülálló közösségi értékteremtés valósul meg. Köszönöm minden vállalatnak, aki részt vállal a programban.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta: a város életében különösen fontos intézmények a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató bölcsődék, hiszen a dolgozó szülők szeretik itt biztonságban tudni legféltettebb kincseiket, a gyermekeiket. Példaértékű, ha az egyes cégek maguk támogatnak karitatív célokat, a KÉPES programban résztvevő vállalkozások azonban szeretnének részesei lenni az összefogásnak, és közösen sorakoznak fel egy nemes cél mögé. A program külön értékes azért is, mert négyéves fennállásának köszönhetően immár hagyománynak tekinthető. – emelte ki a város vezetője.

Az anyagi támogatás mellett a program kiemelt eleme a szemléletformálás és az önkéntesség kultúrájának továbbfejlesztése, így a szokásokhoz híven az idei évben is megszervezésre kerül egy önkéntes nap az érintett bölcsődében, amelyen a vállalatok önkéntesei mellett az óvodai munkaközösségek, a gyerekek és a szülők is részt vesznek a tervek szerint. Az önkéntes napon olyan munkák megvalósítására kerül sor, melyek hozzájárulnak a bölcsődei környezet szebbé, rendezettebbé tételéhez.

A KÉPES program eddig is jelentős többlet értéket hozott létre az elmúlt években, hiszen az összefogás gondolatteremtő erejének köszönhetően az önkormányzat olyan munkák megvalósítását is megfinanszírozta, amelyek nem voltak napirenden.

2016-ban egy újabb jelentős együttműködés született. Az idei évben a programhoz csatlakozott Masterplast NyRt. a KÉPES program által létrejövő kapcsolatoknak köszönhetően egy közel 4.000.000 forint értékű termék adománnyal vállalta a székesfehérvári Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodája tetőszerkezetének szigetelését.

forrás