„Gyere haza fiatal” program

2015. június 15.

Magyarország hazavárja a gazdasági válság idején külföldön munkát kereső fiatalokat – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a székesfehérvári Macher Kft. telephelyén.

 A “Gyere haza fiatal” program segítségével az elsők között hazatért Sie Gábor több mint 2 londoni év után döntött úgy, hogy a támogatást elfogadva itthon alapozza meg jövőjét.

A „Gyere haza fiatal” program a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segíti lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június 12-én, új munkahelyén, a székesfehérvári Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. telephelyén köszöntötte a program keretében hazatért első fiatalok egyikét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott támogatási rendszerről szólva a tárcavezető elmondta: nemcsak Magyarországnak van szüksége a fiatalokra, hanem a külföldön élők jelentős része is haza szeretne térni.

A kormány 100 millió forintot fordít a program elindítására, az összeg hozzávetőlegesen ötven fiatalnak ad lehetőséget arra, hogy hazatérjen. Az első tapasztalatokat követően lehetőség lesz a rendelkezésre álló összeg bővítésére. A programban eddig 51 olyan vállalattal kötöttek együttműködési megállapodást, amely vállalta, hogy munkahelyet biztosít a hazatérők számára. Az állásinterjúkon való részvételt segíti az oda-vissza útra szóló repülőjegy biztosítása is. Varga Mihály annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a gazdaság két éve tartó folyamatos és kiegyensúlyozott fejlődése egyre több embernek – így a külföldről hazatérők számára is – hosszú távon nyújt biztonságos megélhetést és tartalmas jövőképet.

forrás: www.gyerehazafiatal.hu