20 éves múltra tekinthet vissza a MACHER Kft.

2011. október 19.

A MACHER Gépészeti és Elektronikai Korlátolt Felelősségű Társaság 1991-ben Székesfehérváron, egy családi házban kezdte meg működését, bérmunkát végzett németországi elektronikai gyártók részére.
A kezdeti évek során a cég profilja letisztult, kiépítette logisztikai rendszerét, Integrált Irányítási Rendszert vezetett be.

Jelentős állomás volt a vállalkozás életében, amikor 1994-ben a Sóstó Ipari Parkban zöldmezős beruházásként felépült egy 800 m2-es gyártócsarnok, majd 1996-ban egy 450 m2-es raktár. Telephelyének alapterülete a közelmúltban végrehajtott bővítés eredményeként mára 2000 m2-re növekedett.

 

A folyamatos beruházások és fejlesztések, a gazdasági környezet egyre nagyobb kihívásainak való állandó megfelelés, a minőségirányítási rendszer folyamatos fejlesztése eredményeként a Macher Kft. a speciális ipari elektronika területén Magyarországon és Nyugat-Európában ismert és elismert, a Nemzeti Minőségi Díj-jal kétszeresen kitüntetett vállalattá fejlődött.

 

Üzleti kapcsolatai hosszú távúak, stabil vevőkörrel rendelkezik. Nemrégiben nyitotta meg kirendeltségét a legnagyobb exportpiacot jelentő Németországban.
Dinamikus fejlődésével hozzájárult Székesfehérvár gazdasági fejlődéséhez.

 

Fő tevékenységek: kábelkonfekcionálás, elektronikai fejlesztés, elektromechanikai szerelés.

 

A termékek főbb felhasználási területei: orvosdiagnosztikai berendezések, repülőgépipar, érzékelő ipar, prémium kategóriájú autóipar, nyomdaipar, szabadidős berendezések, bankbiztonság.

 

A termékek 50 %-a hazai felhasználókhoz kerül, export piacok: Németország, Franciaország, Svájc, Dánia.

 

A Macher Kft. legnagyobb tőkéje az erőforrásaival való tudatos gazdálkodás. Erősségei között tartja számon a tudást és annak folyamatos fejlesztését, az Integrált Irányítási rendszer által biztosított minőségi vevőkiszolgálást valamint a gazdálkodás eredményeiből és pályázati forrásokból megvalósított technológia fejlesztő beruházásokat.

 

A versenyképesség növelése folyamatos gyártmány- és gyártásfejlesztéssel, a szereltségi szint növelésével, a legkorszerűbb automatizált gépek beszerzésével valósul meg.

 

A cég hosszú távú stratégiája szerint minden területet lefedő szolgáltatásokat biztosít ügyfeleinek, úgymint teljes körű rendszer szemlélet, tervezés, gyártmányfejlesztés, dokumentáció készítés, minta- és sorozatgyártás. Egyedi igények esetén a Macher megtervezi és legyártja a szükséges szerszámokat valamint saját fejlesztésű mérő és ellenőrző berendezéseket is elkészít.

 

A vállalkozás indulásakor is a cél minőségi termékek előállítása és kiszállítása volt. Rövid időn belül a cég felépítette működési rendjét. Ennek keretét az ISO 9002:94 szabvány szerinti rendszerépítésben találta meg. A cégvezetést a külföldi szakmai tapasztalatok is arra késztették, hogy minőségkultúrájának fejlesztéséhez új és új módszereket találjon. Ennek hatására a TQM kultúra majd a 90-es évek végen az EFQM modell szerinti önértékelés módszerével ismerkedett meg. Belső igényként a környezettudatos gondolkodás is előtérbe került.

Mindezek eredményeként jött létre az Integrált Irányítási Rendszer, mely magába foglalja az MSZ EN ISO 9001:2009, az MSZ EN 9100:2003, az MSZ EN ISO 14001:2009 továbbá az EFQM elemeit.

 

Az elmúlt évek gazdasági visszaesése megkövetelte a belső tartalékok feltárását, a szervezet átalakítását feladatorientált szervezetből eredményorientált szervezetté. Világossá tette, hogy a válság menedzselése tudatos felkészülést igényel annak érdekében, hogy a vállalat megerősödve kerülhessen ki a nehéz időszakból.

 

A társadalmi felelősségvállalás területe kiemelt jelentőséggel bír. A vállalat részt vesz több szakmai szervezet munkájában, aktív szerepet játszik a régió iparpolitikájának alakításában. Közreműködik a minőségkultúra – EFQM modell népszerűsítése – terjesztésében.

 

A Macher Kft. rendszeresen részt vesz különböző szervezetek által rendezett céglátogatásokon, partnertalálkozókon, benchmarking-lehetőséget nyújtó konferenciákon (pl. Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Társaság, ISO 9000 Fórum, Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Nemzeti Külgazdasági Hivatal, Iparfejlesztési Közalapítvány, Magyar Minőségfejlesztési Központ).

 

A munkatársak véleményét 10 éve a HEWITT INSIDE kérdőíveken keresztül méri. A visszajelzések alapján a cég fejlesztéseket végez a munkatársak elkötelezettségének és elégedettségének növelése érdekében.

 

A hagyományos szponzorálási és szociális támogatások az erőforrások figyelembe vételével előre meghatározott szempontrendszer szerint történnek.

 

A Macher Kft. jövőképe: „Reagálás a környezeti kihívásokra, ahol a minőség és az emberek a fő érték.”